Moik­ka maa­il­ma, mei­dän blo­ge­ja!

Valtuustoaloite vuosittaisen pride-liputuksen järjestämisestä

Kouvolan kaupunki on nostanut sateenkaarilipun salkoon ensimmäisen kerran seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta vuonna 2019 kaupungissa järjestetyn Kouvola Pride -tapahtuman yhteydessä. Liputus oli merkittävä ele ja antoi vahvan viestin siitä, että Kouvolan kaupunki tunnistaa kaupunkilaisten moninaisuuden eikä pelkää osoittaa tukeaan julkisesti.

Liputuksen kytkeminen pelkästään Kouvolan kaupunkiorganisaation ulkopuolisten toimijoiden järjestämien tapahtumien varaan on kuitenkin ongelmallista, sillä Kouvolassa asuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo ei riipu siitä, järjestetäänkö kaupungissa pride-kulkuetta tai muita LGBTQIA-tapahtumia. Erilaisten tapahtumien järjestäminen ja toteutuminen eivät ole itsestäänselvyyksiä, joiden varaan niinkin merkityksellisen teon kuin yhdenvertaisuutta juhlistavan pride-liputuksen voi jättää.

Kouvolan kaupungin sitoutuminen vuosittaiseen liputukseen olisi merkityksellinen myös toisesta, huomattavasti synkemmästä syystä. Vuoden 2019 historiallinen liputus päättyi siihen, että sateenkaarilippu varastettiin kaupungintalon lipputangosta ja poltettiin, ja sen palaneet riekaleet ripustettiin kaupungintalon edustalle. Teko todisti, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolon ja oikeuksien avoin tunnustaminen koetaan Kouvolassa edelleen uhkana.

Huolehtimalla liputuksesta omatoimisesti Kouvolan kaupunki lähettäisi suoraselkäisen sanoman: ”Kouvolan kaupunki puolustaa pystypäin kaikkien kaupunkilaisten oikeutta olla ja elää omana itsenään. Me olemme kaupunki, jossa on tilaa ja turvaa kaikille.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Kouvolan kaupunki järjestää vuosittaisen pride-liputuksen riippumatta siitä, järjestetäänkö kaupungissa varsinaista prideä tai muita vastaavia tapahtumia.

Heli Koponen



Valtuustoaloite pyöräilyn, arjen ja julkisen liikenteen yhteensovittamiseksi

Sujuva liikkuminen paikasta toiseen on yksi jouhevan arjen peruspilareista. Nykyinen, autoiluun liiaksi keskittyvä liikkumiskulttuurimme ei kuitenkaan ole kestävällä pohjalla, sillä se edistää tutkitusti muun muassa ilmastonmuutosta ja luontokatoa sekä heikentää kansanterveyttä.

Energiariippuvuus fossiilisista polttoaineista on myös turvallisuus- ja omavaraisuuskysymys, kuten olemme saaneet todeta viimeaikaisten maailmantapahtumien pohjalta. Kohonneiden polttoainekustannusten varalle on tarjottava kestäviä, edullisia ja terveellisiä ratkaisuja, jotta etenkin lyhyet matkat on aidosti mahdollista korvata ilmastofiksuilla liikkumismuodoilla.

Kouvolan kokoisessa kaupungissa pyöräilyä edistävien toimenpiteiden merkitys on poikkeuksellisen suuri, sillä välimatkat ovat pitkiä, julkinen liikenne kulkee harvakseltaan ja kaupunkisuunnittelu suosii toistaiseksi autoilua. Myös erilaiset päästötavoitteet, kuten HINKU-verkosto 80 %:n päästövähennyksellään vuoteen 2030 mennessä, velvoittavat kestävämpiin ratkaisuihin.

Me allekirjoittaneet ehdotamme seuraavia parannuksia:

  1. Waltti-matkakortti sovitetaan kaupunkipyöräjärjestelmään siten, että Waltin kausikortilla saa käyttöoikeuden kaupunkipyöriin.

    Perustelu: Julkisen liikenteen on oltava eheä ja kestävää liikkumista edistävä kokonaisuus, jonka käyttöön kannustetaan määrätietoisesti. Koska Kouvolan paikallisliikenne ei yllä kaupungin joka kolkkaan, pysäkiltä määränpäähän siirtymiseen on tarjottava apua. Vastaava järjestelmä on käytössä muun muassa Turussa Fölin ja paikallisen kaupunkipyöräoperaattorin välillä, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia.

    Polkupyörän kuljettamisesta perittävä 3,5 €:n lisämaksu poistetaan kokonaan Kouvolan paikallisliikenteestä.

    Perustelu: Kouvola koostuu useista taajamakeskittymistä, jotka sijaitsevat verrattain kaukana toisistaan. Jotta kestävien kulkutapojen valitseminen onnistuisi myös keskusta-alueiden ulkopuolella asuvilta kuntalaisilta, polkupyörän käytön ja kuljettamisen esteitä tulisi purkaa mahdollisimman paljon. Kouvolan lähijunissa polkupyörää saa jo nyt kuljettaa ilmaiseksi.

    Nykyistä kaupunkipyörätarjontaa täydennetään kuormankuljetukseen soveltuvalla välineistöllä, kuten muutamalla laatikko- tai tavarapyörällä.

    Perustelu: Polkupyörä ei ole pelkästään henkilökuljetin, vaan se taipuu erinomaisesti myös kuorman kuljettamiseen. Kaupunkilaisille tulisikin tarjota mahdollisuus kuljettaa tavanomaista suurempia kuormia ilmastokestävästi ja edullisesti. Kouvolassa kestävän kuormankuljetuksen tarve korostuu entisestään muun muassa siitä syystä, että Kouvolan nykyinen marketalue on rakentunut kauas keskustasta, jolloin suurikokoisten ostosten tekeminen hankaloituu ilman henkilöautoa.

Heli Koponen